Vuokravakuus - mitä se tarkoittaa - kattava kuvaus toimintaperiaatteista
Vakuus, vuokravakuus, takuuvuokra, vuokratakuu – sillä on monta nimeä. Toimintaperiaatteiltaan vuokravakuus on pantti, jonka vuokralainen luovuttaa vuokranantajan haltuun, vuokrahuoneiston sopimusvelvoitteiden turvaamiseksi.
Huomionarvoista on, että myös vuokranantajan voidaan sopia olevan velvollinen antamaan vuokralaiselle vuokravakuuden omien sopimusvelvoitteidensa täyttämisestä. Käytännössä tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.
Vaikka puhekielessä vakuus ja vuokravakuus usein tarkoittavat samaa asiaa, on hyvä huomata, että alan termistössä ’vakuus’ ja ’vuokravakuus’ tarkoittavat kuitenkin eri asioita: vakuus kattaa kaikki velvoitteet, kun taas vuokravakuus kattaa ainoastaan maksamattomat vuokrat.
'Vuokravakuus' tai 'vakuus', käytetyllä termillä ei ole väliä, pääasia on sopimuksen sisältö, ja termi "vuokravakuus" voidaankin sopimustasolla asettaa kattamaan joko pelkästään vuokrat, tai vuokrien lisäksi se voidaan asettaa kattamaan myös muita velvoitteita, kuten esimerkiksi loppusiivous.
Turvan kattavuus on sovittavissa vuokranantajan ja vuokralaisen kesken. Yleensä sovitaan vuokranmaksuista, sekä käyttöön ja/tai kulutukseen perustuvista maksuista, kuten esimerkiksi sähkö, vesi, parkkipaikka, sekä siivouskulut.
Vuokravakuus mainitaan asuinhuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa. Lain löydät kokonaisuudessaan täältä.
Kyseisen lain 1 luvun 8 §:n mukaan vuokranantaja ja vuokralainen voivat halutessaan sopia vakuuden asettamisesta sen varalta, että sopijapuoli ei täytä velvoitteitaan. Kyseisen kappaleen löydät täältä.
Ylivoimaisesti suurin vakuuden pidättämisen syy on maksamattomat vuokrat. Tästä ei usein myöskään tule vakuuden pidättämiseen liittyvää kiistaa osapuolten kesken (maksamaton vuokra on helppo todentaa).
Toiseksi yleisin pidättämisen syy on huoneiston siivouskulut, jos huoneisto on vuokranantajan näkemyksen mukaan siivottu huonosti. Vuokranantajat pyrkivät usein myös pidättämään huoneiston pintaremonttikustannuksia sillä perusteella, että huoneistoa olisi kohdeltu huonosti, ja että huoneisto olisi sen vuoksi kärsinyt vuokralaisesta johtuvia vaurioita.
Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 2 luvun 25 §:n mukaan vuokralainen ei vastaa tavanomaisesta kulumisesta, mutta on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle vahingon, jonka vuokralainen tahallisesti taikka laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa huoneistolle. Kyseisen lainkohdan löydät kokonaisuudessaan täältä.
Julisteiden, taulujen, hyllyjen ja muiden vastaavien normaaliin asumiseen liittyvien esineiden kiinnittäminen seinille, ja tarvittavien reikien tekeminen seiniin on yleisen käytännön mukaan sallittua, eli niiden korjauskustannuksia ei hyvän vuokranantajatavan mukaan pidätetä vuokravakuudesta.
Yleisesti hyväksyttyinä pantteina toimivat rahavakuus, ystävän tai sukulaisen myöntämä takaus, KELA:n myöntämä maksusitoumus ja erilaiset digitaaliset vakuudet. Näistä rahavakuus on ylivoimaisesti suosituin, mutta on menettämässä suosiotaan, kuten jäljempänä tässä artikkelissa todetaan.
Vuokravakuusrahan käyttämiseen ei vuokranantajalla ole oikeutta, eli vuokranantajan ei tulisi voida käyttää vakuusrahaa omiin menoihinsa. On hyvä huomata, että uhkana tästä on jopa rikosoikeudellinen vastuu oikeudettomasta vakuusvarojen käytöstä.
Tästä huolimatta näin usein kuitenkin tapahtuu, eli vuokranantaja säilyttää vuokravakuutta omalla henkilökohtaisella pankkitilillään. Useimmiten käytössä on kuitenkin tarkoitukseen tehty pankin myöntämä vuokravakuustili.
Vuokranantajan olisi säilytettävä vakuusraha erillään omista varoista.
Vuokrasuhteen päätyttyä vuokravakuus on palautettava vuokralaiselle viivytyksettä, ja täysimääräisenä, ellei vuokranantajalla ole olemassa perustetta vaatia vakuuden pidättämistä.
Riitatilanteiden välttämiseksi olisi huoneiston kunnosta syytä jo vuokrasuhteen alkaessa tehdä riittävä selvitys.
Vuokralaisen tulisi valokuvata mahdolliset epäkohdat, ja vastaavasti, jos asunnossa on tehty juuri remontti, vuokranantaja voi valokuvata asunnon. Kuvat tulisi jakaa toiselle osapuolelle, esimerkiksi sähköpostilla.
Ennen vuokranvakuuden palauttamista vuokranantajan ja vuokralaisen olisi hyvä sopia aika yhteiselle lopputarkastukselle. Lopputarkastus tehdään tyhjennetyssä ja siivotussa huoneistossa. Usein yhteistä aikaa ei kuitenkaan löydy, ja yhteisen tarkastuksen korvaa parhaiten valokuvat: todistaakseen asiaansa, kuvia voi ottaa sekä vuokranantaja että vuokralainen, loppusiivotusta- ja tyhjästä asunnosta. Mitä enemmän- ja yksityiskohtaisempia kuvia otetaan, sitä parempi (uuni, lattiat, ikkunat, jääkaappi sisältä ja ulkoa, jne.).
Kuvia voidaan jälkikäteen käyttää todisteena mahdollisessa vuokravakuuden pidätystilanteen riitautuksessa.
Vuokralaisen tulisi muuttaa kaikki omaisuutensa pois huoneistosta, ja sen jälkeen puhdistaa pinnat. Ikkunoiden peseminen tulisi periaatteessa myös tehdä, mutta hyvän vuokranantajatavan mukaan pesemättömistä ikkunoista ei vuokranvakuutta pidätetä, koska esimerkiksi talvella ikkunoiden peseminen on usein jopa mahdotonta.
Mikäli loppusiivous on tehty huolimattomasti ja asunto on edelleen likainen, voi vuokranantaja pidättää vakuudesta osan siivouskulujensa kattamiseksi. Kulujen on kuitenkin oltava todenmukaisia, ja todistettavissa, yleensä enintään muutamia satoja euroja.
Suositeltavaa on myös se, että vuokrasopimuksessa sovitaan ennalta, kuinka perusteellinen siivous huoneistossa on vuokrasuhteen päättyessä suoritettava.
Kuten edellä on mainittu, vakuusrahaa ei saa käyttää normaalista asumisesta aiheutuneiden kulumien korjaamiseen. Vuokranantajan pidättäessä vakuutta, tämän tulee tämän yksilöidä kohteet, eli mihin vakuutta on käytetty, ja esittää perusteet vakuuden käytöstä, esimerkiksi tehdyn työmäärän ja käytetyn materiaalin osalta.
Vuokralaisella ei ole oikeutta vuokranvakuuteen vedoten jättää sopimuskauden viimeisiä vuokria maksamatta.
Vuokravakuus suojaa vuokranantajaa maksuvelvoitteisiin kohdistuvalta riskiltä, mutta vuokravakuutta ei ole tarkoitettu käytettäväksi rahastona siltä varalta, että vuokralainen laiminlyö vuokran maksamisen.
Vuokravakuudesta ei voida pidättää enempää kuin mikä on tarpeen saatavien saatavien kattamiseksi. Pidättämisen jälkeen, jäljelle jäävä summa palautetaan vuokralaiselle.
Vuokravakuus voi lain mukaan olla enintään kolme kertaa kuukausivuokran määrä. Tämä ei kuitenkaan päde tilanteeseen, jossa vuokravakuutena on takaus.
Vuokravakuuden toimittaminen kannattaa sopia etukäteen ennen kaikkea silloin, kun vuokravakuus annetaan rahana. Tässä tilanteessa vuokravakuus on hyvä antaa vuokranantajan haltuun vasta sen jälkeen, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu.
Vuokranantajan ja vuokralaisen on hyvä esittää toisilleen henkilöllisyystodistus, joko viimeistään vuokrasopimuksen allekirjoitushetkellä (jos sopimus allekirjoitetaan tapaamisen yhteydessä), tai aikaisemmin, jossain muussa tapaamisessa. Tällä pienennetään riskiä siihen hyvin epämiellyttävään tilanteeseen, jossa osapuoli ei olekaan se, joka alun perin sanoi olevansa.
Riski on kohtuullisen pieni, mutta väärinkäyttötapauksia ilmenee kuitenkin säännöllisesti, ja voi aiheuttaa suuria ongelmia laskutuksessa, perinnässä, ja jopa häädössä (jos tähän viimeiseen vaihtoehtoon joudutaan turvautumaan).
Jos vuokrasopimuksen voimassaolon aikana huoneistossa on tapahtunut omistajanvaihdos, on ostaja, eli uusi vuokranantaja velvollinen palauttamaan vuokravakuuden vuokralaiselle riippumatta siitä, onko vuokravakuutta siirretty omistajanvaihdossa uudelle omistajalle.
Kuten edellä olevasta artikkelista voi päätellä, vuokravakuuden sopiminen, toimittaminen, säilyttäminen, pidättäminen, palauttaminen ja mahdollisten riitatilanteiden selvittäminen ei ole aina helppo asia. Mitä enemmän asuntoja, sitä hankalammaksi vuokravakuuden toimittaminen menee.
Osapuolten on hyvä kuitenkin pitää mielessä se, että vuokravakuudessa on kysymys rahasta, usein jopa tuhansista euroista.
Vuokravakuuden perusteeton pidättäminen, tai toisaalta vuokrien maksamatta jättäminen, voi olla toiselle osapuolelle hyvinkin ikävä tilanne, ja vastuuton toiminta voi huonoimmassa tapauksessa jopa romahduttaa toisen osapuolen talouden.
Vuokravakuus tulisikin siis toimittaa huolellisesti. Kuitenkin, mitä enemmän vuokravakuuden sopimiseen käyttää aikaa, sitä enemmän se luonnollisesti edellyttää työtä ja vaivaa, sekä vuokranantajille että vuokralaisille. Tästä syystä vuokravakuudesta sopiminen onkin usein se välttämätön ja vaivaannutava 'paha', joka hoidetaan nopeasti alta pois - mahdolliset korvaukset ja muut vastuuasiat siirretään tulevaisuuteen.
Johtuen vuokravakuuksien työllistävästä vaikutuksesta (negatiivisessa kontekstissä), artikkelin kirjoitushetkellä (heinäkuussa 2023), vuokra-asuntojen markkina onkin menossa vahvasti vakuudettomaan suuntaan.
Ennen kaikkea suuret ja keskisuuret vuokranantajat ovat hyvää vauhtia luopumassa vuokravakuudesta.
Suurille vuokranantajille vuokravakuudesta luopuminen on lähinnä rahoitusjärjestelykysymys: kuluvan vuoden maksamattomat vuokrat ja siivouskulut (luottotappiot) voidaan lisätä asuntojen vuokriin seuraavana vuonna.
Pienille vuokranantajille vuokravakuudesta luopuminen on usein kuitenkin mahdotonta: maksamattomat vuokrat voivat pahimmassa tapauksessa kaataa pienen vuokranantajan talouden.
Esimerkiksi, jos vuokranantaja omistaa kolme vuokra-asuntoa, ja kaikissa kolmessa jää vuokria maksamatta, se tarkoittaa useiden tuhansien eurojen tappiota, joka voi olla jopa kohtalokas, erityisesti nykyisessä talous- ja korkotilanteessa.
Digivakuus on Vuokratiedon ratkaisu pienille vuokranantajille. Suomen paras vuokravakuuspalvelu poistaa rahavakuuden, lisää kysyntää ja tuottoa, tekee vuokraamisprosessista helpompaa, ja ennen kaikkea riskittömämpää – Vuokratieto tarkistaa kaikkien vuokranhakijoiden vakuuskelpoisuuden digitaalisesti ja automaattisesti, sekunneissa.
Vuokranhakijan pankkitilin analyysiin perustuva tarkistus on uudenlainen tapa tarkistaa vuokranhakijan maksukyky. Analyysi pitää sisällään esimerkiksi tulot, menot, vuokranmaksut, luottotiedot ja em. tietoihin pohjautuvia maksukykylaskelmia.
Tämä tarkoittaa sitä, että ottaessasi käyttöön Digivakuuden;
- Vuokralaisena: Vuokratieto takaa velvoitteesi - sinun ei tarvitse toimittaa vuokranantajallesi vuokravakuutta.
- Vuokranantajana: Vuokratieto tekee taustaselvitykset ja tarvittaessa korvaa - saat parempia vuokralaisia, nopeammin ja pienemmällä riskillä.
Vuokranantaja - ohjeet palvelun käyttöön löytyvät täältä.
Vuokralainen - ohjeet palvelun käyttöön löytyvät täältä.