Auttaako rahavakuuden poistaminen löytämään hyviä vuokralaisia?

Lue artikkeli ja ota selvää

Auttaako rahavakuuden poistaminen löytämään hyviä vuokralaisia?

Vakuudeton asunnon vuokraus - auttaako rahavakuuden poistaminen löytämään hyviä vuokralaisia?

Vuokranhakijalle vakuudettoman asunnon etu on ilmeinen: kun rahaa ei laiteta vakuuteen, se jää vuokralaisen omaan käyttöön. Vakuuden palauttamisesta ei myöskään tule avointa kysymystä.

Vakuudelliset asunnot vuokrataankin usein vasta sen jälkeen, kun alueella olevat vastaavat vakuudettomat asunnot on ensin vuokrattu. Tästä johtuen yhä useammat vuokranantajat vuokraavatkin asunnon ilman rahavakuutta. Vuokra-asuntomarkkinoiden kehitys näyttää siis siltä, että vakuuden poistaminen tosiasiallisesti auttaa löytämään hyviä vuokralaisia.

Vakuudeton asunto on houkuttelevampi, ja usein 'vakuudettomuus' kerrotaan jo vuokra-asunnon ilmoituksessa. Selvää on, että 'vakuudeton' ilmoitus kerää enemmän klikkejä.
Vuokra-asuntoilmoitus - ei vakuutta.
Sama ilmoitus - vakuudellisena.

Vuokravakuus ja sen poistuminen markkinoilta

Vuokravakuuden tarkoitus on tuoda turvaa vahinkojen varalta (maksamattomat vuokrat, pienvahingot). Jos vakuus poistetaan, tämä turva häviää.

Rahavakuus tuo siis turvaa, mutta on siitä huolimatta poistumassa markkinoilta, ja tämä tapahtuu alan suurimpien toimijoiden vetämänä.

Jotta pienten toimijoiden asunnot pysyisivät kilpailukykyisinä, niiden olisi seurattava isoja, ja tarjottava asunto ilman rahavakuutta.

Jos vuokravakuus tuo turvaa, niin miksi suuret toimijat ovat poistaneet sen?

Suuret toimijat voivat poistaa rahavakuuden riskittömästi niin, että vakuus on sisällytetty vuokraan, eli käytännössä vuokranmaksuja on nostettu vakuusmaksun verran. Suurilla toimijoilla asuntojen määrä on tuhansia, tai kymmeniä tuhansia, ja tämä mahdollistaa sen, että vahinkoja seurataan tilastollisesti, ja vahingot kompensoidaan samaan tapaan kuin miten vakuutusyhtiöt hinnoittelevat palvelunsa.

Jos vahinkojen määrä nousee tänä vuonna, yhtiöt kompensoivat vahingot nostamalla kaikkien vuokralaisten vuokria seuraavana vuonna.

Toimiiko vakuudettomuus pienillä vuokranantajilla?

Pienet toimijat eivät luonnollisesti kykene samaan tilastolliseen korvausmekanismiin kuin mihin isot toimijat pystyvät. Esimerkiksi, jos omistat yhden vuokra-asunnon, maksamattomat vuokrat olisivat hyvin todennäköisesti iso isku taloudellesi.

Tästä syystä vakuudeton vuokrasopimus on pienille vuokranantajille lähes mahdoton (vakuuden tuoma turva on välttämätön, jotta vuokraustoimintaa voidaan ylipäätään tehdä).

Onko pienemmille vuokranantajille olemassa ratkaisuja rahavakuuden poistamiseksi?

Pienemmille toimijoilla tarkoitettuja palveluita rahavakuuden poistamiseksi on olemassa: ensimmäiset ammattimaiset kilpailijat julkaisivat palvelunsa muutamia vuosia sitten.

Palvelu poistaa tarpeen rahavakuudelle – vuokranantaja maksaa palveluntarjoajalle kuukausimaksua ja palveluntarjoaja korvaa vuokralaisen aiheuttamat vahingot, samalla tavalla kuin mitä rahavakuus tekisi, valittuun vakuussummaan asti.

Onko kuukausimaksullisissa vakuuspalveluissa riskejä?

Riskit ovat samat kuin jos vuokraat asuntosi rahavakuuden kanssa: esimerkiksi, jos vuokralainen jättää vuokrat maksamatta, palvelu korvaa maksamattomat vuokrat.

Vakuuspalvelun tarjoaja tarkistaa yleensä vuokranhakijan luottotiedot. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että 1.12.2022 voimaan astuneen luottotietolain muutoksen jälkeen luottotietojen merkitys on pienempi kuin mitä se oli ennen lakimuutosta. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Asunnonomistajan omalle vastuulle jää selvittää vuokranhakijan maksukyky ja muut riskit. Esimerkiksi, selvitettäväksi jää, onko vuokranhakijalla varaa maksaa vuokrat, ja jos varaa on, maksaisiko tuleva vuokralainen todennäköisesti vuokrat ajallaan (tai ylipäätänsä), ja mikä on todennäköisyys sille, että vuokranantaja joutuu turvautumaan häätöön.

Miksi minun tulisi vuokranantajana välittää riskeistä, jos vakuus korvaa joka tapauksessa?

Vuokranmaksu on vuokrasopimuksen tärkein velvoite, ja jokainen vuokranantaja hakee vuokrat ajallaan maksavia vuokralaisia. Sellaisia, joka maksavat sopimuskauden viimeisenkin vuokran, ja vieläpä ajallaan.

Vakuuden käyttäminen maksamattomien vuokrien korvaamiseksi on aina se viimeinen vaihtoehto, ja tarkoittaa sitä, että jotain meni pieleen. Tästä syystä jokainen vuokranantaja toivoo, että vakuutta ei tarvitsisi käyttää.

Jos vakuutta joudutaan kuitenkin käyttämään, se tarkoittaa usein pitkäkestoisia keskusteluja, esimerkiksi todisteita vakuuden pidättämisen perusteista. Tämä tarkoittaa paperityötä, joka on ajankäytöllisesti pois kaikesta muusta.

Jokainen vuokranantaja toivoo löytävänsä 'hyvän vuokralaisen'. Tärkeimpänä kriteerinä se, että vuokrat maksetaan sovitusti.

Onko olemassa kuukausimaksullista vakuuspalvelua, joka auttaa löytämään 'hyvän vuokralaisen'?

Kyllä. Vuokratiedon uusi Vakuuspalvelu tekee taustaselvityksen ja vakuuskelpoisuuspäätöksen jokaiselle vuokranhakijalle, samalla menetelmällä kuin mitä digitaaliset pankit käyttävät analysoidessaan lainanhakijoiden takaisinmaksukykyä.

Vakuuspäätös annetaan vuokralaiskohtaisesti ja automaattisesti palvelun tilaamisen yhteydessä (vuokranantajan ei tarvitse lukea ja analysoida vuokranhakijan tietoja).

Riskit ovat Vuokratiedon ydinosaamista

Vuokratiedon ydinosaaminen on riskien hallinta: ainoana Suomessa (tai maailmassa), palvelu kykenee tekemään jokaiselle vuokranhakijalle luotettavan analyysin, jonka perusteella vakuuspalvelu joko myönnetään, tai ollaan myöntämättä.

Analyysi perustuu vuokranhakijan oikeisiin pankkitilin tapahtumiin: analyysi kertoo vuokralaisen maksukykyyn ja -halukkuuteen liittyvät riskit selkeästi ja aukottomasti, ja päätös tehdään tähän tietoon perustuen.

Voinko tilata pelkästään vuokralaisanalyysin, ilman vakuuspalvelua?

Kyllä, palvelun nimi on Vuokralaisraportti, voit lukea siitä lisää täältä.

Tilaamisen kannalta Vuokralaisraportti ja Vakuuspalvelu ovat toisistaan riippumattomia palveluita (sinun ei tarvitse tilata Vakuuspalvelua käyttääksesi Vuokralaisraporttia, ja sama toimii myös toisin päin).

Miten tilaan Vuokratiedon Vakuuspalvelun?

Käyttöönotto ja tilaaminen on hyvin helppoa: avaa tili palveluun verkkopankkitunnuksillasi, hae vuokralainen ja tilaa vuokralaiselle vakuuspalvelu.

Avaa tili täältä.

Jos et halua vielä avata tiliä, voit lukea lisää palvelusta täältä.